Konsumentverket har som vision att jobba mot ett ”samhälle med medvetna och säkra konsumenter”. Ett steg i den riktningen är att granska låneföretag och se om de följer de lagar och regler som gäller exempelvis kring kreditbedömning. Nu har en granskning påbörjats mot Swedish Credit Group samt 4 Finance.
Med allt för många låntagare hos Kronofogden har Konsumentverket gjort ett flertal granskningar av låneföretag. Det har då både handlat om granska deras marknadsföring samt kontrollera att låntagare som inte borde få lån verkligen blir nekad lån vid låneansökan. När en låneansökan kommer in till ett låneföretag har de krav på sig att göra en kreditbedömning och det är alltså denna bedömning som kan vara bristfällig.
Konsumentverket har nu beslutat att öppna ärenden mot Swedish Credit Group samt 4 Finance. Det förstnämnda företaget hette tidigare Grandvik och har tidigare granskats och fällts av Konsumentverket. Det som då skedde var att Konsumentverket krävde att Grandvik direkt skulle sluta med utlåning på grund av bristande kreditbedömningar. Beslutet överklagade då och kom till domstol. Resultatet blev att Grandvik fick fortsätta sin verksamhet men att de fick betala en sanktionsavgift samt fick en varning.
Första steget av granskningen innebär nu att Konsumentverket begär information från de olika företagen utifrån hur kreditbedömning skett på de låntagare som fått sina låneansökningar beviljade. Men helt självklart är det inte vad som är en godkänd kreditbedömning vilket ett exempel från H & M visar.
H & M friades 2017
Konsumentverket hade ett ärende mot klädjätten H & M föregående år just på grund av bristande kreditbedömning. Ärendet öppnades tidigare men i höstas blev det klart att både Kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen ställde sig på H & M´s sida och därmed kunde företaget slippa avgift och sanktioner.
En orsak till att Konsumentverket valde att agera var att H & M inte tog in information från kredittagaren gällande andra lån/krediter samt inkomst. De gick därmed enbart på den information som nås via en kreditupplysning. En upplysning som bygger på fakta som kan vara över ett år gamla.
Men att de nu granskade företagen kan likställas med granskningen av H & M håller inte Konsumentverket med om. Till Svenska Dagbladet säger en av deras jurister att fallet är annorlunda eftersom H & M gett krediter på låga belopp och att pengarna använts till att köpa produkter. Detta medan lånföretagen som nu granskas kan låna ut pengar utan att veta vad pengarna ska användas till.