Debetkort börjar konkurrera med kreditkorten

Fram till några år sedan var det ett kreditkort som skulle tecknas om rabatter, bonus och försäkringar önskades som fördelar. Nu börjar ett flertal debetkort erbjuda liknande förmåner samtidigt som de även erbjuder kredit…

Kreditkort har dominerat kortmarknaden

För personer som velat haft bonus på alla inköp, tillgång till flygplatslounger eller flera köpförsäkringar har kreditkort länge varit det enda alternativet. Nästan samtliga har en kompletterande reseförsäkring samt ett par ytterligare förmåner. Det gäller även de kort som kan tecknas utan årsavgift.

Sedan ett par år tillbaka har däremot marknaden för debetkort ökat kraftigt. Så kallade neobanker utmanar storbankerna genom att erbjuda gratis debetkort med en rad olika funktioner och förmåner. Exempel på kort inom denna kategori är P.F.C, Lunar, Rocker och Revolut.

Det korten har gemensamt är att de har betydligt färre avgifter än kreditkorten. Det är exempelvis vanligt att de varken har årsavgift, uttagsavgift eller valutaväxlingspåslag. Med andra ord är de smarta att ta med på utlandsresan för att undvika de extrakostnader som kreditkorten ofta har.

Med tiden har även både rabatter och försäkringar tillkommit till dessa kort vilket gjort att de på allvar börjar utmana kreditkortens dominans.

Nu även med kredit

När dessa debetkort lanserades erbjöds ingen kredit men det är en tjänst som kommer på allt fler kort. I grunden är det ett debetkort vilket innebär att någon kreditupplysning inte behöver tas när det tecknas. Kontot fylls på via exempelvis Swish och kortet kan sedan användas i vardagen.

Via appen går det sedan att ansöka om kredit. Pengarna kommer att bli tillgängliga på det konto som debetkortet är kopplat till. På detta sätt nås en liknande funktion som kreditkortet ger.

Kreditkort fortfarande bäst

I jämförelser mellan det bästa kreditkortet mot det bästa debetkortet vinner däremot kreditkortet i de flesta fall. Detta utifrån ett par punkter:

Krediten

Den kredit som utnyttjas på ett debetkort skapar räntekostnad från första dagen. Kreditkortet har en räntefri period vilket därmed innebär att ränta inte behöver betalas förutsatt att hela fakturabeloppet betalas varje månad.

Försäkringar

Även om flera debetkort har försäkringar har kreditkorten ofta fler och bredare. Detta inte minst när det kommer till köpförsäkringar så som allrisk, lägst-pris-garanti och extra försäkringsår.

Rabatterna

Än så länge kan inte debetkorten mäta sig med kreditkorten gällande rabatter hos anslutna butikskedjor. Ofta ges vissa rabatter men inte i samma utsträckning som kreditkorten.

Att debetkorten har blivit allt mer populära är tydligt. Det visar inte minst ett ökat antal  aktörer på den svenska marknaden. Korten har även fått fler förmåner och funktioner under de senaste åren. Hur lång tid det tar innan de helt kan mätas sig mot kreditkorten gällande förmåner återstår att se.