Mer cashback på kreditkorten men…

Flera kreditkort har cashbackprogram som gör att kortägaren får tillbaka pengar på inköp i vissa butiker. Ett sätt att spara pengar – eller en onödig funktion? Det beror på… Flera så kallade ”shoppingkreditkort” har både försäkringar, rabatter och cashback. Med cashback menas i detta fall att kortägaren genomför köp som vanligt med kortet och att återbetalning av en viss procent av köpbeloppet sker i efterhand.

Ett exempel är re:member som har denna funktion kopplad till ca 300 olike E-butiker. För att kunna få cashback krävs då att kortägaren först loggar in på sitt re:member reward-konto och klickar på den butik där inköp förväntas ske. Länken pekar om besökaren till butiken och därefter sker köpet som vanligt. Betalning sker med kortet och totalsumman debiteras krediten.

Några dagar senare kommer cashbacken, för detta inköp, att synas på personens konto. I detta fall dras det av på kommande kreditkortsfaktura.

Ett annat exempel är Marginalen Bank som erbjuder liknande funktion oavsett vilket kort som kunden har från banken. Cashbackprogrammet heter ”Handla Smart” och nås via bankens hemsida.

Ger stora rabatter över ett år

Kreditkortsföretagen brukar framhäva att dessa cashbackprogram kan ge ”stor cashback” över ett år. Det är självklart sant för de personer som ofta handlar online. Detta inte minst eftersom det går att få pengar tillbaka på hotellnätter, flygresor, leksaker, mat och mycket annat.

Men är dessa program en unik fördel som gör att kreditkort bör tecknas? Inte nödvändigtvis…Det går nämligen att få cashback i över 1000 E-butiker utan kreditkort. Det finns ett par olika tjänster som har denna funktion och den överlägset största är Refunder. Att gå med är gratis och därefter fungerar tjänsten på ett liknande sätt som re:member reward och Handla Smart.

Det krävs alltså att personen loggar in på sitt konto och klickar på butikslänken varpå personen dirigeras om till E-butiken. Där sker köp, med valfritt betalningsmedel, varpå cashback kommer att betalas ut några dagar senare. I detta fall sker det inte till ett kortkonto utan till konto hos Refunder vilket nås direkt via deras hemsida. När en person fått ihop minst 100 kronor kan utbetalning ske till Paypal eller ett bankkonto.

Viktigt att se på unika fördelar

Det går att nå flera försäkringar, stora rabatter och övriga förmåner med kreditkort. En kreditform som ger en rad fördelar för de som använder kortet på rätt sätt och inte lockas av att utnyttja krediten för mycket. I val av kort är det alltså viktigt att se på de unika fördelarna. Allt för ofta presenteras korten, av kreditbolagen, med fördelar som egentligen inte är så unika.

”Räntefritt i 50 dagar”

Alla kreditkort har räntefria dagar och det gör inte någon större skillnad om det är 40 eller 50 dagar.

”Delbetala i din takt”

En funktion som finns på samtliga kreditkort. Det är genom att kortinnehavarna använder denna funktion som kreditbolaget får in ränta och avgifter.

”Cashback i 300 butiker”

En tjänst som alltså kan nås utan att ett kreditkort behöver tecknas.