Ekonomitidning ger kritik mot ”Räntefria avbetalning”

Att få betala av en produkt på avbetalning helt utan ränta kan väll bara vara positivt? Ja, det är i alla fall det som återförsäljare vill lyfta fram och vad många även tror när de antar dessa erbjudanden. Men det är inte sällan som dessa erbjudanden slutar med att personen får betala en hel del kostnader. Detta är något som bland annat ekonomitidningen Privata Affärer uppmärksammat i artikeln ”Så mörkar charterbolagen höga avbetalningsräntor

Att det är räntefritt lyfts fram stort i marknadsföringen. Hos exempelvis Ving går det att få räntefri avbetalning på 12 månader. Det som däremot inte är lika tydligt mot kunden är att det då tillkommer en uppläggningsavgift på 295kr. Sen får även personen betala en aviavgift varje månad på 29kr.  Sammantaget blir det några hundra som får betalas under detta ”räntefria år”.

Några stora kostnader handlar det inte om men som Privata Affärer lyfter fram så resulterar detta i effektiva räntor (där räntor och kostnader slås samman) på över 10%. I detta läge hade det alltså varit billigare att tecknat ett privatlån med ränta än en avbetalning utan ränta.

Vanligt inom Elektronik och Rese

Företag som erbjuder ”räntefri avbetalning” kan hittas inom ett stort antal branscher men generellt är det vanligare vid försäljning av resor och hemelektronik. Produkter och tjänster som har pris på en nivå där avbetalning kan kännas som en relevant väg att gå istället för att teckna ett större lån. Även om det varierar gällande kostnaderna så är det generellt vanligt att det tillkommer dessa kostnader.

Men det finns även en annan risk med denna avbetalningsväg vilket belyses i artikeln ”Därför ska du se upp med räntefria betalningar” av Consector.  Så länge som man alltid betalar fakturorna i tid kommer man enbart betala uppläggningsavgiften och aviavgiften. Blir man sen med betalningen tillkommer snabbt andra kostnader. Till viss del uppmanas även kunden att förlänga sin amorteringstid vilket gör att de kommer att fortsätta med amortering efter att räntefri period är slut.

Många företag skickar nämligen ut en faktura där det anges två summor. Det är då månadens totala summa samt ”minsta betalningsbelopp”. En del väljer då det minsta betalningsbeloppet eftersom man skjuter skulden på framtiden. Men det gör också att skulden finns kvar när räntefria tiden är över. Därefter tillkommer en ränta som inte sällan ligger på 10-20%.